ChristenUnie Krimpenerwaard vindt vertraging energietoeslag onacceptabel!

230205 Energietoeslag.jpgzondag 05 februari 2023 16:26

Met verbijstering heeft de fractie van ChristenUnie Krimpenerwaard kennis genomen van de recente informatie van het college over de energietoeslag 2023.

In tegenstelling tot de snelheid en de souplesse van uitbetaling in 2022 is de gemeente nu met handen en voeten gebonden. Het rijk heeft namelijk bepaald dat de toeslag in 2023 pas mag worden uitbetaald nadat de Wet Energietoeslag in de Kamer is behandeld en vastgesteld. Naar verwachting is dat pas in juni 2023

“Het rijk heeft met deze werkwijze de spelregels tijdens de wedstrijd veranderd” aldus fractievoorzitter van Dorp. “Dit veroorzaakt onduidelijkheid en zorgen bij burgers, die anders verwachten en ook anders zijn geïnformeerd. Wat ons betref is dit onacceptabel”.

Het is niet toegestaan om vooruitlopend op de vaststelling van de wet de energietoeslag voor 2023 al uit te keren. Als de gemeente dat wel doet, moet zij de toeslag later nogmaals uitbetalen. “Dat zou een extra uitgave betekenen van 2.9 miljoen euro”, zo meldde wethouder Pannekoek in de raadsvergadering.

Als doekje voor het bloeden, mag de gemeente wel een voorschotbetaling van € 500 doen,  maar de uitvoering daarvan wordt door het college vrijwel onmogelijk genoemd.

De ChristenUnie vindt deze gang van zaken onwenselijk, voor de betrokken inwoners maar ook voor de gemeente zelf. Daarom heeft Van Dorp een motie ingediend waarin hij vraagt aan het college om het probleem aan te kaarten bij de VNG en samen met VNG en/of andere gemeenten bezwaar te maken bij het ministerie over deze verandering van werkwijze.

De raad van Krimpenerwaard heeft de motie unaniem aangenomen. Het college was blij met de steun.

Ton van Dorp

Bijlage: de tekst van de unaniem aangenomen motie

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
230205 Motie ChristenUnie over Energietoeslag 2023.docx74,6 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Krimpenerwaard vindt vertraging energietoeslag onacceptabel!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.