Waardering van ChristenUnie voor Gemaal de Hooge Boezem

230202 HogeBoesem_02.jfifvrijdag 03 februari 2023 10:36

Zestig vrijwilligers zijn actief bij het Gemaal de Hooge Boezem. Een actieve club met hartstocht en passie voor alles wat te maken heeft met de polders en met het water. Dat was goed te zien in het weekend van 28 en 29 januari 2023. Het gemaal was toen geopend in verband met de herdenking van de Watersnoodramp in 1953

Een lichtprojectie op de voorgevel gaf beelden van de ramp. Een beweegbare laserstraal liet zien hoe hoog het water komt als de dijken mochten breken. Vrijwilligers die de ramp zelf hebben meegemaakt, vertelden verhalen over (bijna-) dijkdoorbraken en over het vullen van zandzakken. Een mooie bijeenkomst, die -terecht- bijzonder druk bezocht werd.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Ton van Dorp was ook aanwezig bij de herdenking in het gemaal. Hij overhandigde daar aan Ingrid de Vries, bestuurslid van de Stichting, een KrimpenerwaardeerRING. “Het is ring gemaakt van de taguanoot” vertelde Van Dorp “we geven deze ring als symbool van waardering voor het werk en de inzet van alle vrijwilligers”.

Het Gemaal de Hooge Boezem in Haastrecht is een begrip in de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard. In 1872 is het gemaal gebouwd om te zorgen voor de waterveiligheid van de inwoners. Het verving toen de zeven molens aan de Vlist. Tot 1992 is het gemaal in gebruik geweest.

Op 18 mei 1995 is het gemaal heropend als Bezoekerscentrum dankzij de inzet van vele vrijwilligers en sponsors. Sindsdien is het een museum en een informatiepunt met ruime aandacht voor voorlichting en educatie. Jong en oud kan er terecht voor een programma op maat. Wil je iets weten over de ontginning of over het waterbeheer: je vindt het er. In het bezoekerscentrum kun je zien hoe de bewoners door de eeuwen heen hebben geworsteld met de waterhuishouding.

230202 HogeBoesem_ring

Meer informatie over het gemaal is te vinden op www.gemaalhaastrecht.nl

« Terug

Reacties op 'Waardering van ChristenUnie voor Gemaal de Hooge Boezem'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.