In Memoriam Meindert Leerling

Meindert Leerling_foto.jpgdinsdag 25 mei 2021 08:56

Jan Vente over Meindert Leerling.

Meindert Leerling was de eerste politieke leider waar ik echt politiek betrokken bij was. Toen de RPF begin jaren ’80 twee zetels haalden in de Tweede Kamer, was ik als tiener daar samen met mijn vader bij. Wat ik mij daar nog van herinner, is dat op die verkiezingsavond iedereen zich er sterk bewust van was dit gebedsverhoring was. Een met Meindert bevriende Afrikaanse voorganger was ook aanwezig en zijn gebed voor beide Kamerleden was indrukwekkend. Het gevoel dat het erop aankwam om nu pal te staan voor christelijke waarden was ook heel sterk aanwezig. Het was ook de tijd waarin het in de christelijke politiek vooral ging over medisch-ethische zaken. Abortus was het belangrijkste thema.

Juist het besef dat de RPF een vrucht was van gebedsverhoring maakte dat ik als jeugdig lid van de RPF niets snapte van het conflict medio jaren ’80 tussen Aad Wagenaar en Meindert Leerling. Gelukkig is dit conflict veel later bijgelegd.

Ik ontmoette Meindert pas veel later weer, toen hij begin deze eeuw in Bergambacht kwam wonen na zijn huwelijk met Fienenke. Hij kwam bij een ledenvergadering eens langs. Zo’n ledenvergadering die we allemaal wel kennen: Het bestuur is aanwezig met minder dan een handvol andere leden.

Met het vertrek van Gerdien Visser als voorzitter van de kiesvereniging kwam er als snel een zoektocht op gang naar een voorzitter. Meindert werd gevraagd en hij zei tot mijn niet geringe verbazing ‘Ja’. We mogen dankbaar zijn dat iemand aan wie de partij veel te danken heeft, ook bereid was om na zijn actieve politieke carrière dit ondankbare werk wilde doen. Mede dankzij zijn inzet is de kiesvereniging van de ChristenUnie in Bergambacht voor een flink aantal jaren draaiende gehouden.

Meindert was als voorzitter iemand die het graag zakelijk hield. Ik was in die tijd net wethouder geworden en schoof aan bij de bestuursvergaderingen. Die waren dus gelukkig kort. In deze periode waren de politieke speerpunten van Meindert nog steeds onveranderd. In gesprekken over het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad bleek dat duidelijk. Hoewel medische-ethiek niet zo sterk speelden in de gemeentelijke politiek, vond hij dat daar toch iets over gezegd moest worden. Daar lag en ligt volgens hem nog steeds de frontlijn van de christelijke politiek.

Met het overlijden verliest de ChristenUnie een gedreven politicus. Bovenal is met zijn overlijden een kind van God naar zijn Hemelse Vader gegaan.

We wensen Fieneke en de kinderen en kleinkinderen veel sterkte en Gods Zegen toe.

Namens de ChristenUnie Krimpenerwaard

Jan Vente

« Terug

Reacties op 'In Memoriam Meindert Leerling'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.