Drie maal is scheepsrecht…

maandag 03 november 2014 12:20

Dat geldt voor De Zwaan in Berkenwoude waar op 30 oktober binnen één week de 3e openbare vergadering in het kader van de komende verkiezingen werd gehouden.

Deze keer op uitnodiging van de LTO, de AJK, Weidehof, VBV en de Rabobank.

Jan Vente mocht het daar namens de ChristenUnie opnemen tegen vertegenwoordigers van 7 andere partijen.

Eerst mochten alle politici in maximaal 1 minuut antwoord geven op de vraag ‘Hoe moet het agrarische bedrijf er in de toekomst uitzien?’ Jan Vente, die door zijn huidige betrokkenheid zeer deskundig is op dit onderwerp, vond dat de agrarische ondernemers in de Krimpenerwaard zelf capabel genoeg zijnom keuzes te maken. Zij kunnen kiezen voor een klein of een groot bedrijf, al of niet met nevenactiviteiten. Het beheer van de natuur kan bij dat laatste een interessante mogelijkheid zijn. Als dat nodig is weten boeren als ze plannen hebben de weg naar de gemeente heel goed te vinden. Zij moeten daarbij kunnen rekenen op een positieve houding.

Vervolgens kwamen 8 stellingen aan de orde, waar steeds 2 politici op moesten reageren. Steeds werd ook de zaal ingeschakeld. Naast het stellen van vragen kon iedereen via stemkastjes zijn of haar stem uitbrengen op de stellingen. Dat maakte het allemaal wel heel levendig.

Jan Vente reageerde op de stelling ‘Het Zuid Hollands Landschap kan de natuur beter beheren dan de boeren’ afwijzend. Het ZHL werkt immers al samen met de boeren en zou het zelfstandig, behoudens voor heel specifieke stukjes, zeker niet beter doen. Op de geuite wens naar langdurige contracten reageerde hij positief en merkte daarbij op dat de gemeente dat in het kader van de nieuwe Gebiedsovereenkomst zelf kan regelen.

Hij voerde verder een pleidooi voor onder meer:

  • Als een boer plannen heeft voor verbreding van de activiteiten – dus nevenactiviteiten naast de agrarische hoofdactiviteit - kan hij dat in goed overleg, eerst met de omgeving (buren enz.) en vervolgens met de gemeente, aan de orde stellen. Afhankelijk van de specifieke situatie zijn er tal van mogelijkheden.
  • Als het rendabel te maken is zouden de boeren aan de noordkant van de Krimpenerwaard moeten kunnen blijven.
  • De productie van duurzame energie moet bevorderd worden. De discussie over windmolens heeft geen zin, omdat de provincie windmolens in de Krimpenerwaard niet accepteert.

Al met al was dit weer een levendige en interessante avond. Hoewel de meeste bezoekers zich al aan één van de partijen verbonden voelden, bleken er ook aanwezigen te zijn die hun stem nog moesten bepalen. Er blijft dus werk aan de winkel voor alle partijen.

« Terug