‘Proeftuin ‘Trots op de Krimpenerwaard’

2106 CU.jpgzondag 13 juni 2021 18:26

Nieuwe agrarische toekomstperspectieven ontdekken en ontwikkelen voor de landbouw in de Krimpenerwaard. Daar draait het om in de Proeftuin ‘Trots op de Krimpenerwaard', waarin onderzoek en boerenpraktijk samenkomen.

In 2018 heeft de Raad van Krimpenerwaard € 2,9 miljoen euro beschikbaar gesteld aan Stichting Veenweiden Informatie Centrum voor experimenten met gewassen, kruidenrijk grasland en onderwaterdrainage. Deze duurzame aanpak moet leiden tot aangepaste (adaptieve) landbouw waarmee tegelijkertijd het stikstofgehalte in de veenbodem wordt verkleind.

Op 10 juni 2021 waren leden van de gemeenteraad, van het waterschap, van Provinciale Staten uitgenodigd om kennis te nemen van de stand van zaken en de eerste resultaten te vernemen. Op het terrein van de familie Mulder in Vlist waren 4 interessante deelsessies te volgen:

 

2106 Onderwater-drainageOnderwaterdrainage

De eerste pilot-bedrijven hebben inmiddels ervaring opgedaan met het effect van waterinfiltratie op de bedrijfsvoering, bodemdaling, draagkracht en grasgroei. De drainage laat positieve effecten zien. Een hoger peil in de zomer leidt tot minder verbranding van de veenbodem, en dus tot minder bodemdaling. Het weideseizoen kan worden verlengd. En in droge zomers blijft het gras groener en kan de groei sneller weer op gang komen.

Familie Mulder, bijgestaan door Barend Meerkerk, vertelde ter plekke, met groot enthousiasme over de eerste resultaten. De firma de Vries, betrokken bij de aanleg van de onderwaterdrainage, liet zien wat er bij de aanleg benodigd is.

 

Veen in Klei2106 Klei in Veen

Al in de 16e eeuw liet men de polders kunstmatig overstromen, waardoor dunne laagjes klei werden afgezet. Zie hier een oud principe in een nieuw jasje. In de huidige proeftuin wordt er klei in de veenbodem ingebracht om bodemdaling, broeikasgas- en CO2-emissie te beperken. Er wordt samengewerkt met het Louis Bolk Instituut en de Universiteit van Utrecht. De eerste resultaten zijn veelbelovend!

 

2106 Kruidenrijk graslandKruidenrijk grasland

Experimenteren met diverse typen kruidenrijk grasland, met als doel zo min mogelijk verstoring aan de veenbodem. Projectleider Pedro Jansen: “je merkt dat kruiden een onderwerp is dat leeft bij de boeren. We kijken naar verschillende mengsels en naar de uitdagingen van het inzaaien en het managen van de kruiden”. Een mooie bijdrage aan het verhogen van de biodiversiteit en daarmee aan de weidevogelstand in de Krimpenerwaard.

 

Mijn koers2106 Mijn Koers

In het programma Mijn Koers, werken melkveehouders samen aan hun ondernemerskoers voor de komende jaren. Ze ontdekken wat bij hen past en welk ondernemersperspectief daarbij hoort. En welke concrete stappen ze vervolgens moeten nemen om hun doel te bereiken. Immers vernieuwingen voor andere toekomstgerichte vormen van agrarisch ondernemerschap zijn nodig. "Grootschalige veehouderij is in de Krimpenerwaard niet of nauwelijks mogelijk", aldus verantwoordelijke wethouder Jan Vente. "Het gaat om maatwerk."

 

De fractie van ChristenUnie Krimpenerwaard is vol lof over al het moois wat er gebeurt in de Krimpenerwaard op het gebied van de landbouw. “Inspirerend om te zien welke innovaties hier allemaal plaatsvinden!” aldus Ton van Dorp, die samen met Anthony Tom namens de fractie van ChristenUnie Krimpenerwaard aanwezig was.

 

Meer informatie kunt u vinden op de website:  https://proeftuinkrimpenerwaard.nl/

 

Dank voor de interessante bijeenkomst en heel veel succes aan alle betrokkenen!

 

 

« Terug

Reacties op '‘Proeftuin ‘Trots op de Krimpenerwaard’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.