ChristenUnie kritisch over ouderbijdrage Jeugdzorg

zorgzaterdag 14 februari 2015 15:58

De ChristenUnie Krimpenerwaard heeft tijdens de commissievergadering van 3 februari jl. aandacht gevraagd voor zogenaamde 'ouderbijdrage' in de jeugdzorg. Deze ouderbijdrage wordt sinds kort geïnd als kinderen worden opgenomen in GGZ-instellingen en kan oplopen tot maar liefst 1500 euro per jaar. Een enorm bedrag voor doorgaans toch al kwetsbare gezinnen!

De ChristenUnie vreest dat deze eigen bijdrage de drempel om hulp te zoeken zal verhogen. Wij zouden liever zien dat inning van de bijdrage wordt opgeschort, totdat duidelijk is wat de effecten van deze nieuwe regel zijn. Daar loopt momenteel een landelijk onderzoek naar, dat door staatssecretaris Van Rijn is toegezegd. Ook zijn we benieuwd naar de kosten/baten van de maatregel. Enkele gemeenten hebben namelijk al aangegeven niet te zullen innen, omdat voor hen de kosten hoger zijn dan de baten. Namens het college heeft wethouder Neven toegezegd op korte termijn de effecten van de nieuwe regeling voor de gemeente Krimpenerwaard te onderzoeken en erover aan de raad te rapporteren.

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. De gedachte daarachter is dat door de zorg dichter bij de burger te organiseren, de uitvoering ervan eenvoudiger en goedkoper wordt. De nieuwe organisatie van de jeugdhulp is vastgelegd in de Jeugdwet.

« Terug