OZB

OZBwoensdag 04 februari 2015 12:24

De hoogte van de woonlasten en met name de stijging van de OZB in Schoonhoven heeft de gemoederen de afgelopen weken fors bezig gehouden.

In de eerste vergadering van 2 januari jl. heeft de raad van Krimpenerwaard de tarieven voor 2015 vastgesteld. Dit gebeurde op basis van een technische, ambtelijk voorbereide, begroting. Een aantal oppositiepartijen had de voorzitter verzocht om in de raad van 3 februari jl. te komen tot een interpellatiedebat. Ongeveer 1.800 steunbetuigingen waren in Schoonhoven opgehaald om het standpunt te onderschrijven.

De fractie van de ChristenUnie begrijpt de onvrede onder de Schoonhovense bevolking heel goed. Een verhoging van plm. 14% van de woonlasten is aanzienlijk. Maar om deze stijging toe te schrijven aan het huidige college, gaat de CU te ver. De harmonisering (gelijktrekking) van de Onroerende Zaakbelasting moet wettelijk binnen 3 maanden na de herindeling plaatsvinden. Verschillen in tarief mogen dan niet meer van toepassing zijn. Wat dat betreft staan de gemeente en het college voor een voldongen feit.

Voor de harmonisering van andere belastingen en heffingen heeft de landelijke overheid een termijn van 2 jaar gesteld. Deze zijn namenlijk veel ingewikkelder te berekenen. Hierbij spelen kostendekkende tarieven, afschrijvingstermijnen en beheerplannen een belangrijke rol.

De fractie van de ChristenUnie was erg verheugd, dat het college de toezegging deed om voortvarend de harmonisering van de andere woonlasten op te pakken, en dit in goede samenwerking met de gemeenteraad te doen. Eind februari al wordt door het college een Plan van Aanpak gepresenteerd. De nu gevoelde ongelijkheid kan dan in 2016 zijn geharmoniseerd.

Daarnaast deed het college ook nog de toezegging om op korte termijn met de inwoners (met name die van Schoonhoven) het gesprek aan te gaan. Een goede zaak… De inwoners immers moeten de lasten opbrengen!

CU-fractie

« Terug