Grinwis (ChristenUnie): ‘De Jonge moet het opnemen voor plattelandsgemeenten Zuid-Holland’

240207 Pieter Grinwis.jpgwoensdag 07 februari 2024 16:57

Niet minder dan 18 gemeenten klommen in de pen om een noodkreet te uiten bij gedeputeerde Koning (PvdA) van de provincie Zuid-Holland. Krimpenerwaard en Molenlanden brachten, mede namens 16 andere Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder Bodegraven-Reeuwijk, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Nieuwkoop, Lisse en Waddinxveen, grote zorgen over hun toekomst over aan de Provincie. Er is grote noodzaak om te kunnen blijven ‘bouwen voor behoefte’, zodat scholen en winkels open kunnen blijven en jongeren niet noodgedwongen naar grotere dorpen of de stad verkassen, omdat daar nog wél een paar betaalbare huizen zijn.

Gemeenten hebben daarvoor ruimte nodig. Maar de Provincie Zuid-Holland werkt met een stringente ‘3-hectare-kaart’. Ontwikkelingen van woonwijken en bedrijventerreinen die groter zijn hebben expliciete toestemmen van de Provincie nodig. En dat krijgen er maar 2: de grote nieuwbouwlocaties Gnephoek (bij Alphen aan den Rijn) en Sliedrecht-Noord. Andere gemeenten hebben het nakijken. Kleinschalige of middelgrote ontwikkelingen die net iets groter dan 3 hectare zijn - en dat is een straat of buurt al gauw! -  krijgen 0 op het rekest van de Provincie.

Dat is tegen het zere been van Pieter Grinwis (ChristenUnie). Hij heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld en roept de minister van Volkshuisvesting op in te grijpen. “De ChristenUnie wil opkomen voor kleine gemeenschappen. Al veel te lang wordt daar te weinig gebouwd, waardoor jongeren weg trekken. Een straatje erbij moet daar kunnen. En in grotere plaatsen, zoals Schoonhoven, Bergambacht of Nieuw-Lekkerland gerust wat meer. Doordat de Provincie dit nu niet toestaat staat de leefbaarheid in deze dorpen en plaatsen – waar de woningnood vaak al groot is – nog verder onder druk. De minister moet de provincie daarom tot de orde roepen en ook andere locaties op de 3-hectarekaart laten toevoegen”.

Anthony Tom, raadslid van de ChristenUnie in Krimpenerwaard ondersteunt de oproep van Grinwis van harte: “Laat de minister het opnemen voor de plattelandsgemeenten in Zuid-Holland!”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
240207 Bijlage Vragen van het lid Grinwis iz Krimpenerwaard.docx19,6 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug

Reacties op 'Grinwis (ChristenUnie): ‘De Jonge moet het opnemen voor plattelandsgemeenten Zuid-Holland’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.