Boerenprotest in de Krimpenerwaard

Boerenprotest_2.jpgdinsdag 21 juli 2020 12:24

In Ouderkerk a/d IJssel hebben woensdagavond 15 juli 2020 een groot aantal boeren uit de Krimpenerwaard een petitie overhandigd aan burgemeester Roel Cazemier en wethouder Jan Vente. De boeren willen een signaal afgeven aan de lokale politiek. De bemestingseisen van het ministerie van LNV -en de 20 gradenregel in het bijzonder- zijn té streng.

Tientallen trekkers en landbouwvoertuigen staan geparkeerd langs de Zijdeweg. De opkomst is groot, maar de sfeer is uitermate vriendelijk. “Het gaat ons om een publieksvriendelijke actie”, aldus de boeren.

Er zijn nieuwe eisen vastgesteld over het bemesten van grasland in het kader van derogatie. Zo mag er niet worden bemest als de buitentemperatuur hoger is dan 20 graden. “Er zijn gedurende de zomer bijna geen dagen dat de temperatuur onder de 20 graden uitkomt” zo stelde spreekstalmeester Floor de Jong. “Dit betekent dat er tijdens de zomer alleen nog maar 's avonds of 's nachts mag worden bemest. Hierdoor zal onnodig veel geluidsoverlast plaatsvinden”.

De lokale politiek heeft het signaal goed gehoord. Op initiatief van de VGBK is er een motie “Steun de Boeren” opgesteld, die unaniem door de Gemeenteraad wordt overgenomen. Inhoud van de motie: “De raad roept het College op een brief te sturen naar het ministerie van LNV om zo het door de boeren genoemde punt onder de aandacht te brengen”.Boerenprotest_1.jpg

Anthony Tom voegt namens de ChristenUnie aan dat we niet alleen het punt onder de aandacht moeten brengen, maar ook moeten aangeven dat de raad en het college de boeren ondersteunen.

Wethouder Jan Vente neemt namens het college de motie over: “We hebben al contact gehad met LNV. We gaan volgende week op bezoek, en brengen de boodschap onder de aandacht. Ik bespeur bij de raad grote sympathie. U hoort nog van ons!”

« Terug

Reacties op 'Boerenprotest in de Krimpenerwaard'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.