Bijdrage van de ChristenUnie bij de begrotingsvergadering.: Uitdagingen!
Voorzitter, dank aan het college en aan de ambtelijke organisatie voor deze begroting.
De meerjarenbegroting is een spannend document geworden! Financieel is 2025 -zij het met moeite- sluitend, maar de jaren erna zijn dat nog zeker niet. Het rijk gaat flink korten op het gemeentefonds en maakt geen enkele toenadering of beweging. Gemeenten krijgen meer taken, maar minder knaken. De raad zal daarom zelf duidelijke keuzes moeten maken. We zijn daar al aan begonnen en besluiten binnenkort in de raad over het proces richting 2026 en verder.
Kadernota
In het voorjaar bij de Kadernota 2025 zijn er al behoorlijk wat (m.n. technische) maatregelen genomen. Toen leek een kleine aanvulling voldoende om de begroting 2025 sluitend te krijgen. De raming was toen 282 000 negatief. De werkelijkheid is al weer totaal anders. Het benodigde dekkingsplan blijkt nu 2,3 miljoen voor 2025!
Begroting en OZB:
Om de begroting 2025 sluitend te krijgen is gebruik gemaakt van onze reserve. Wij zijn akkoord. We hebben daarvoor speciaal gelden apart gezet. Daarnaast wil het college de OZB verhogen: eerst met 7% bovenop de inflatiecorrectie, nu - na de eerste begrotingswijziging- is dat bijgesteld naar 3,5%. ChristenUnie zal het temperen van de OZB ondersteunen. We hebben dit middel -het verhogen van de OZB- bij toekomstige maatregelen nog hard genoeg nodig, zo vermoeden wij.
Amendement:
Vooruitlopend op de bezuinigingsdiscussie voor 2026 en verder wil ChristenUnie de collega-fracties vragen om het college toch alvast één richting mee te geven: Wij willen een Incidenteel budget beschikbaar stellen voor een PvA procesoptimalisatie van de werkprocessen. Deze optimalisatie zorgt voor een verlaging van de structurele lasten (geraamd 3,3 ton) en zal ook bijdragen aan een efficiëntere en effectievere bedrijfsvoering. De dekking kan uit de Algemene Reserve en uit de reserve ICT.
Participatie:
Vz, Er liggen belangrijke uitdagingen In Krimpenerwaard. Zo blijft de bouw van het aantal woningen achter bij de ambities van de gemeente. Jongeren vinden geen woning. Het aantal sociale huurwoningen blijft achter. Maar bij iedere mogelijke locatie staan inwoners direct in de actie-stand. CDA-collega Belder heeft in de media terecht een oproep gedaan om over dit eigenbelang heen te stappen. Ten gunste van het algemeen belang!
Vz, Dan nog aandacht voor 4 punten uit de prtefeuilles van de wethouders Bultman en en klein beetje uit die van wethouder Pannekoek. We zien immers dat deze beide wethouders belast zijn met verreweg het grootste deel van het gemeentelijke budget. En ook het snelst stijgende deel.
- Stijgende kosten jeugdzorg:
Wij willen de recente zorgen van de VNG in deze raad delen: de VNG ziet “oplopende kosten, die de gemeenten een miljardenstrop bezorgen”, ondanks de hervormingsagenda Jeugd. De gemeente Rijswijk heeft -als ludieke actie- de minister van VWS een aanvullende rekening gestuurd. Moeten wij als gemeente of als regio, zo vraag ik de collega’s, ook niet onze zorgen overbrengen aan de minister of aan de vaste Kamercommissie?
- Subsidieplafond 2026:
Recent heeft het Kabinet in haar belastingplan 2025 voorgesteld het verlaagde btw-tarief af te schaffen voor een groot aantal sectoren. Dit beleid heeft ook consequenties voor de bedrijfsvoering van verenigingen, organisaties, instellingen. En zal ongetwijfeld leiden tot hogere subsidieaanvragen bij de Gemeente. Terecht of niet
Kan de raad, is daarom onze vraag, bij de Kadernota 2026 inzicht krijgen in de negatieve effecten van dit rijksbeleid? Dan kunnen we beoordelen of het subsidieplafond 2026 dat we vanavond in concept vaststellen kloppend is.
- Suïcidepreventie
Verder willen wij graag aandacht vragen voor de Suïcide preventie, de hulp bij het voorkomen van zelfmoord. Daarin krijgen gemeenten vanaf 2025 een forse rol. Liefst 60% van de overlijdens door suïcide blijkt nu niet in beeld te zijn bij de Geestelijke Gezondheidszorg. En we zien een toename van psychische stress onder jongeren. Toch vinden wij in de begroting 2025 en ook in het Uitvoeringsprogramma Gezondheidszorg niets terug over het in gang zetten van beleid op dit gebied.
ChristenUnie wil, hopelijk geldt dat voor de gehele raad, snel met deze wet aan de gang, voor zover dat nog niet is gebeurd. Elke dag telt…
- Laaggeletterdheid
Krimpenerwaard is hiermee goed bezig. Donderdag is er in de bibliotheek van Lekkerkerk weer een Taalpactbijeenkomst. Maar.. de aanpak van laaggeletterdheid dreigt verloren te gaan door de voorgestelde bezuinigingen uit Den Haag. Gevolgen daarvan zijn overduidelijk: kansenongelijkheid, uitsluiting, meer moeite om werk te vinden en een groter beroep op sociale voorzieningen.
Vz, We kunnen als gemeente niet de bezuinigingen van het rijk compenseren. Zeker niet met de huidige financiële verwachtingen. Maar kan het college ons toezeggen zich tot het uiterste in te spannen om het programma laaggeletterdheid in stand te houden? Voor ons is dit een belangrijk thema.
Tot slot: Voor groepen inwoners blijft het moeilijk om financieel rond te komen. De ChristenUnie zal zich nooit neerleggen bij armoede. Ook de komende jaren zullen we dit kenbaar blijven maken. En wij willen oog houden voor belangrijke sociale verbanden in onze kernen. Verenigingen, Kerken, het maatschappelijk middenveld, ons winkelbestand: samen bouwen we aan een vitale gemeente, waar het fijn is om te wonen. Nu en in de toekomst.
Fractie ChristenUnie
Ton van Dorp en Anthony Tom
Reacties op 'Bijdrage van de ChristenUnie bij de begrotingsvergadering.: Uitdagingen!'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.