ChristenUnie Ton van Dorp "Badhuisstraat is een goed besluit".

241009 Badhuisstraat.pngwoensdag 09 oktober 2024 17:45

Hoe kom je als bezoeker bij het juiste adres als je geen straatnaam weet? En hoe vindt een postbode of een ambulance een huis zonder straatnaam? Iedereen snapt het belang van een straatnaam. Sinds 1851 ligt de plicht van het vaststellen van zo’n straatnaam bij de gemeenten. Het is geen gemakkelijk klusje... De eisen aan een goede straatnaam zijn omvangrijk.

Het handboek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt dat de naam bij voorkeur kort moet zijn, eenvoudig van spelling en bruikbaar. Straatnamen die teveel op elkaar lijken worden afgeraden. En vernoeming van personen gebeurt doorgaans als zij zijn overleden, met uitzondering van de leden van het Koninklijk huis. En zo kunnen we nog wel even doorgaan

Toch is dit maar een deel van het verhaal. Door de jaren heen zijn straatnamen gevormd door de historie van de omgeving: Kerkstraat, Schoolstraat en Molenstraat zijn de meest voorkomende straatnamen in Nederland. Maar later worden straatnamen gebruikt om mensen of gebeurtenissen te herdenken. Daarnaast geven ze een wijk een eigen identiteit (Bloemenbuurt, Schilderswijk).

Het is niet gek dat een gekozen naam (of juist een niet-gekozen naam) leidt tot emotie en tot discussie. Drie opvallende berichten van de afgelopen weken, die de landelijke pers haalden:

  1. Amsterdam vernoemt geen brug naar Erik Hazelhoff Roelfzema, soldaat van Oranje. Er zijn twijfels over zijn verdiensten voor de hoofdstad en het past niet binnen het diversiteitsbeleid.
  2. Utrecht moet fouten herstellen in de straatnamen van vrouwelijke verzetsstrijders. Het gaat om spelfouten en verkeerde voornamen, maar ook om onjuiste geboorte- en overlijdensjaren.
  3. Rotterdam heeft in een ludieke actie een aantal straatnaamborden vervangen om aandacht te besteden aan het steeds groter wordende drugsprobleem: Coolsingel, Groene Hillendijk en Zuidplein werden omgevormd tot Cokesingel, Groene Pillendijk en Snuifplein. De staatnaamborden waren binnen een dag ontvreemd…

Stolwijk had haar eigen straatnaam-discussie. En al haalde deze niet de landelijke pers, de reacties in het dorp en op social media over de gekozen “Begijnhofstraat” in het project aan de Hoflaan waren talrijk: “Er heeft geen Begijn in Stolwijk gewoond, er is nooit een Begijnhof geweest”. Ook de combinatie van zowel -hof als -straat werd niet praktisch gevonden.

Na mijn vragen in de commissie Ruimte & Financiën op 1 oktober, heeft wethouder Van der Hek van gemeente Krimpenerwaard voortvarend stappen ondernomen. De naam wordt nu Badhuisstraat, een verwijzing naar het vroegere Badhuis, dat daar jaren heeft gestaan.

Een goed besluit!

 

Ton van Dorp

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Ton van Dorp "Badhuisstraat is een goed besluit".'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.