MINDERHEIDSCOALITIE
De fractie van Lokaal op 1 heeft de coalitie die gevormd werd met VGBK, VVD, CU en D66 verlaten. Wethouder Hofman heeft haar ontslag ingediend bij de burgemeester. In de raadsvergadering van 2 februari 2021 werd daar uitvoerig bij stilgestaan.
Wat vindt de ChristenUnie van deze situatie? U leest de inbreng van fractievoorzitter Ton van Dorp:
Voorzitter, De fractie van de ChristenUnie wil de collega’s van de fractie van Lokaal op 1 heel hartelijk danken voor de fijne en coöperatieve samenwerking. We constateren dat de fractie van Lokaal op 1 zich de afgelopen jaren loyaal heeft opgesteld, zowel bij de onderhandelingen twee jaar geleden, als in de periode daarna.
Wat ons betreft had deze coalitie dus kunnen doorgaan tot aan de verkiezingen en had de discussie van vanavond niet op deze manier gevoerd behoeven te worden. Kunnen doorgaan of misschien zelfs wel moeten doorgaan. Belangrijk onderdeel van de politiek is namelijk het opkomen voor het Algemeen Belang. En het Algemeen Belang van de Krimpenerwaard en haar burgers is niet gebaat met weer een coalitiebreuk. En vooral niet met een -in onze ogen- onnodige breuk.
Het algemeen belang van de Krimpenerwaard is “de burger op 1”. Het algemeen belang ligt in goed financieel beleid, de coronacrisis te lijf gaan, de jeugdzorg op orde te brengen, bouwprojecten op gang helpen en de communicatie met onze inwoners versterken. Dat realiseer je beter in een omgeving waar rust en stabiliteit heersen.
De fractie van Lokaal op 1 heeft -zo concluderen wij- de vlucht naar voren genomen om een lastige discussie rond wethouder Hofman te ontlopen. “Het debat over cultuur was recent de druppel” zo meldde Janet zelf in de media. De druppel die de emmer van Lokaal op 1 deed overlopen. De fractie stapte uit de coalitie; de wethouder bood haar ontslag aan.
Zowel coalitiepartijen als het college hebben aangegeven door te willen gaan met de huidige overgebleven partijen. Een minderheidscoalitie. Eén jaar voor de verkiezingen, met zulke grote opgaven in het verschiet, lijkt het onze fractie de beste keuze. Stabiliteit en rust. Nu opnieuw een heel onderhandelingsproces in te gaan is niet nuttig. Onze fractie hoopt dat deze oplossing door meer partijen dan alleen de coalitie, wordt onderschreven.
En het is dan aan het college de uitdaging om de beleidsvoorstellen zo te verwoorden dat er bij de besluitvorming een meerderheid in de raad is. Wij hebben er vertrouwen in.
Alexander Rinnooy Kan zei eens: De democratie is niet voor bange mensen, maar je kunt ook beter niet te veel haast hebben. Een poldermodel, een overlegeconomie, ze kosten veel tijd, maar in de uitvoering wordt de ontstane achterstand wel weer ingelopen.
De fractie van Lokaal op1 geeft aan dat zij zich niet serieus genomen heeft gevoeld. Wij vinden het jammer dat dit punt niet eerder is ingebracht. Wij herkennen het ook niet.
Reacties op 'MINDERHEIDSCOALITIE'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.