Terugblik raadsvergadering 8 juli

raadsvergadering 8 juli.jpg

Terugblik raadsvergadering 8 juli

Kort voor het zomerreces en de heidag is de Krimpenerwaardse gemeenteraad nog druk bezig met allerlei zaken. Dinsdag 8 juli was het weer tijd voor het bespreken van de kadernota en de algemene beschouwingen. Hier komen toch altijd weer uniek vraagstukken naar voren, zoals 'hoeveel kapsalons kost het om over te varen bij Krimpen aan den Lek', 'wanneer is een wethouder een vakwethouder en kan die wethouder dan de buurvrouw helpen met een flexwoning' en 'is de raad feministisch genoeg, en hoe heeft dit invloed op onze houding richting echtscheidingen'. Fractievoorzitter Ton van Dorp heeft uiteraard ook onze kijk op 2024 en 2025 samengevat, deze is terug te lezen op algemene beschouwingen 2026

De jaarrekening 2024 laat goede resultaten zien. Er is een overschot van ongeveer 4.3 miljoen euro en 2.2 miljoen hiervan kunnen we overschrijven naar de algemene reserve. Vorig jaar moesten we nog 1.3 miljoen onttrekken aan de algemene reserve om de begroting voor 2025 rond te krijgen, dus het is fijn dat dit 'gat' weer gedicht is. Het overschot in 2024 is vooral te danken aan incidentele bijdragen vanuit het rijk, het is vrij jammer dat we als gemeente hier slecht rekening mee kunnen houden. Er lijkt een systematiek te ontbreken bij de landelijke overheid om de gemeentes te ondersteunen. Elke extra bijdrage is weer meegenomen, maar het komt voor de planning beter uit als we geld in regelmaat krijgen en niet in een opwelling. Voor de komende jaren is wel wat geld toegezegd waar we al rekening mee kunnen houden, dit neemt de grootste financiële zorgen tot 2028 weg. Echter, als gemeente zoeken we naar een structureel sluitende begroting in 2029 en voor dit jaar zijn er dus geen extra toezeggingen vanuit het rijk.

Om onze begroting op de lange termijn sluitend te krijgen hebben we daarom als raad verschillende maatregelen laten onderzoeken. Het college heeft 20 van die maatregelen als kansrijk gezien om de komende jaren de begroting goed samen te stellen. De raad had hier ook nog wel z'n mening over; bezuinigen op de energietransitie, klimaatadaptatie en toerisme konden wat betreft de raad ook worden doorgevoerd. Een voorstel over het invoeren van precariobelasting en een bezuiniging op het driehoeksveer moeten daarentegen niet meer worden meegenomen in de overweging. Dit is allemaal via een amendement afgedwongen, wij hebben zelf het voorstel over het veer in Krimpen aan de Lek ook mede ingediend. Verder hebben we samen met de SGP, VVD, VGBK en Leefbaar een voorstel ingediend dat de OZB de komende jaren minder hard laat stijgen. Het is nog even afwachten of de kadernota met deze voorstellen gaat worden aangenomen, wegens afwezigheid van een gemeenteraadslid zijn 2 voorstellen in een gelijkspel qua stemming geëindigd. Daarom zal pas in de komende raadsvergadering de eventueel verder geamendeerde kadernota worden aangenomen.

De kadernota is verder nog technisch wat aangepast. Bepaalde kostenposten moesten volgens de raad anders worden ingeboekt, dit gaat over een aantal inwerktrajecten binnen het ambtelijk apparaat en een nog-te-ontwikkelen functie in het nieuwe gemeentehuis.