Zwerfafval
Zwerfafval is een hardnekkig probleem ook in de Krimpenerwaard.
Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid bijna 200 miljoen euro per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam waardoor het in de voedselketen terecht komt.
Gooi afval daarom altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis. Afval op straat en in het groen vergaat vaak heel traag. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks.
Geschat wordt dat er in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de 'plasticsoep' verergeren.
Bron: Milieu Centraal
Concreet
- Wij ondersteunen campagnes die inwoners oproepen hun afval niet op straat achter te laten.
- De gemeente mag subsidie verlenen aan lokale initiatieven die zwerfafval willen opruimen.
- De Stichting Krimpenerwaard Schoon krijgt ondersteuning bij haar opruimactiviteiten met groepen, scholieren en individuen.
- We ondersteunen campagnes die de inwoners van de Krimpenerwaard oproepen om hun PMD afvalzak niet te vroeg aan de straat te hangen.
- De gemeente zorgt voor voldoende afvalbakken waarin het afval gescheiden kan worden afgevoerd.