Warmtevisie
Het klimaat verandert, de aarde warmt op. Er komen steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht. Wetenschappers zijn het erover eens dat de mens een grote verantwoordelijkheid draagt. Daarom heet Krimpenerwaard een warmtevisie opgesteld.
De opdracht, voortvloeiend uit het klimaatakkoord van Parijs (2015) past in de visie van de ChristenUnie: we moeten als een goed rentmeester zorgen voor de aarde; we willen de aarde op een goede manier overdragen aan onze kinderen en kleinkinderen.
In gesprekken gaat de discussie al snel over alternatieven voor het gas, maar de eerst stap -het isoleren van huizen en gebouwen- wordt daarbij nogal eens vergeten. En vooral wat betreft die isolatie, wil de ChristenUnie graag ‘gas’ geven. Gas geven om gas te verminderen. De beste energie is immers de bespaarde energie.
De landelijk ChristenUnie, heeft samen met CDA en GroenLinks en met een groep maatschappelijke organisaties een Isolatiemanifest gepresenteerd. De inzet is onder andere gericht op Sneller isoleren, slimmer bundelen, socialer aanpakken en het benutten de kracht van de lokale gemeenschap. De warmte-transitie moet voor al onze inwoners mogelijk worden .
- Snel en slim Isoleren zorgt voor die verlaging van het gasverbruik, en dus vermindering van de CO2 – uitstoot. Zorgt voor Meer woongenot.
- Energiearmoede door slecht geïsoleerde woningen is een groot probleem. ChristenUnie heeft het college gevraagd vooral te kiezen voor een sociale aanpak en oog te hebben voor ondersteuning en subsidiering, bijvoorbeeld via een vouchersysteem en duurzaamheidsleningen.
- Daarnaast heeft ChristenUnie ook van harte ingestemd met een lokaal Energie Fonds.
- De uitvoering van de plannen is sterk afhankelijk van de medewerking van bewoners, woningcorporaties en bedrijven. Het succes hangt af van de bereidwilligheid van deze groepen om hieraan mee te werken.
Tenslotte hebben we aandacht gevraagd voor de capaciteit van het elektriciteitsnet. Dat is zeker nog niet overal optimaal binnen de Krimpenerwaard en essentieel om onze doelstellingen te behalen.
Concreet:
- Nieuw te realiseren panden dienen zoveel mogelijk zelf voor hun energievoorziening te zorgen. Daartoe worden er voorwaarden opgesteld bij nieuwbouw.
- Er ligt nog een hele uitdaging bij het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Naast laagdrempelige voorlichting en begeleiding worden bewoners ook financieel gestimuleerd via onder andere duurzaamheidsleningen.
- Wij pleiten voor simpele procedures bij vergunningverlening en duidelijke en voor iedereen inzichtelijke subsidiemogelijkheden bij het verduurzamen van woningen.
- Het verduurzamen van woningen moet ook voor mensen met een smalle beurs financieel aantrekkelijk worden gemaakt.