Vluchtelingen/statushouders
De gemeente Krimpenerwaard heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om goede opvang van vluchtelingen. Mensen die om hun leven te redden huis en haard hebben verlaten, moeten een veilig onderkomen krijgen. We zijn ons ervan bewust dat het draagvlak hiervoor soms niet breed is. Voor de ChristenUnie is het een taak voor de hele samenleving. Dus ook voor de Krimpenerwaard. Daarbij is integratie geen keuze maar een morele verplichting. Daarom willen we dat nieuwkomers zo snel mogelijk opgenomen worden in onze samenleving. Dat begint met de taal leren, maar ook dat gaat sneller en beter als nieuwkomers actief deelnemen aan de maatschappij. De ChristenUnie pleit allereerst voor gespreide, kleinschalige opvang van vluchtelingen. Integratie is en belangrijk issue: nieuwkomers moeten zo snel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving. Dat gaat het beste als men werk heeft; of anders vrijwilligerswerk doet. En als we het over ‘je verantwoordelijkheid nemen’ hebben: dat geldt ook voor vluchtelingen.Concreet:
- De gemeente moet de taakstelling voor huisvesting van statushouders halen, maar waakt er ook voor dat dit niet tot verdringing op de huizenmarkt leidt.
- Initiatieven vanuit de samenleving zoals, Krimpenerwaard Intercultureel en Vluchtelingenwerk, verdienen aanmoediging en ondersteuning.
- Belangrijk is tegelijk dat nieuwkomers in de Krimpenerwaard ervaren dat de Nederlandse normen en waarden leidend zijn.
- De gemeente Krimpenerwaard ontwikkelt lokaal beleid (samen met COA, IND, Krimpenerwaard Intercultureel, Vluchtelingenwerk, maatschappelijke organisaties, scholen, kerken en bedrijfsleven) in de vorm van een lokaal beleidsplan voor snelle en efficiënte integratie van nieuwkomers binnen de wettelijke taken en mogelijkheden.