Sociale cohesie
We voelen de gevolgen van de coronacrisis volop. Veel inwoners ervaren nog dagelijks de fysieke impact van COVID-19. Economisch zijn er grote klappen gevallen. De maatregelen tegen corona hebben sporen achtergelaten, op sociaal vlak en op psychisch vlak. We konden elkaar niet meer ontmoeten, elkaars mening nuanceren. Polarisatie is een feit.
Ook in de Krimpenerwaard is de teleurstelling groot: men is teleurgesteld in de overheid, maar eigenlijk ook in de samenleving zelf. Mensen voelen zich niet begrepen, niet gezien en soms zelfs helemaal klemgezet. De ChristenUnie is zich bewust van het feit dat onze samenleving ter discussie staat. Daarmee is niet alles gezegd. Als het erop aankomt hebben we oog voor elkaar. Dat hebben we ook gezien. We zijn in staat om elkaar op creatieve manieren te vinden en elkaar te helpen.
Wij zijn ervan overtuigd dat het meer dan ooit belangrijk is om te geloven in en te werken aan een gemeente waar het niet meer gaat om ‘ik’ maar steeds meer om ‘wij’. Nog voor dat de term participatiesamenleving was uitgevonden was dit al één van de leidende principes van de ChristenUnie: iedereen telt, ongeacht prestaties, seksuele geaardheid, afkomst of leeftijd. Het is volkomen duidelijk dat iedereen er op zijn of haar manier mag zijn. Participatiesamenleving, dat betekent ook dat je je buurman aanspreekt als hij zijn hond op een speelveldje laat poepen of als je iemand aanspreekt die zijn afval op straat gooit in plaats van in de prullenbak. Als we over participatie spreken moeten we ook naar ons eigen gedrag kijken. De ChristenUnie Krimpenerwaard heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken!
Sport
Sport is gezond. Sport verbindt. Sport is leuk. Mensen die sporten, zijn niet alleen lichamelijk goed bezig, maar ontmoeten ook andere mensen. Dit heeft een positieve uitwerking op het welzijn van mensen: mensen die sporten, voelen zich merkbaar beter dan wanneer zij niet zouden sporten. Daarom wil de ChristenUnie Krimpenerwaard dat er in de hele gemeente voldoende middelen en sportterreinen beschikbaar zijn en blijven om sport te kunnen beoefenen.
Concreet:
- Sport is belangrijk voor onze gezondheid. De ChristenUnie wil sport voor iedereen – in het bijzonder ook voor mensen die anders in een sociaal isolement zouden belanden – toegankelijk maken en houden. In het verlengde hiervan ligt ook de toegankelijkheid van sport en sportterreinen voor mensen met een fysieke of mentale beperking. De ChristenUnie Krimpenerwaard wil met de besturen van de sportverenigingen in gesprek om te kijken in hoeverre de gemeente hierin een zinvolle bijdrage kan leveren.
- De ChristenUnie Krimpenerwaard wil dat ook in de kleine kernen de aanwezige sportfaciliteiten blijven bestaan. Sportfaciliteiten bieden aan alle inwoners ruimte voor beweging en hebben juist in de kleine kernen een zeer belangrijke sociale functie. Bij de ingezette harmonisatie moeten niet alleen de cijfers, maar ook de sociale functie worden meegewogen.
- Voldoende speelplekken met speel- en sporttoestellen in alle kernen.
- De Krimpenerwaard heeft door de jaren heen verschillende topschaatsers voortgebracht. Een mogelijke overdekte ijsbaan kan op de positieve belangstelling van de ChristenUnie Krimpenerwaard rekenen. Een dergelijke investering komt niet alleen ten goede van de sport, maar biedt ook ruimte aan zakelijke en sociale activiteiten, waardoor de financiering breed kan worden gedragen.
- Ook sporten, die niet massaal worden beoefend, zoals bijvoorbeeld polsstokverspringen, blijven in beeld bij de gemeente.
- Mensen met een minimuminkomen moeten gebruik kunnen blijven maken van speciale regelingen (zoals het Jeugdsportfonds) om deel te nemen aan sport- en beweegactiviteiten. Deze regelingen worden bij herhaling onder de aandacht gebracht.
- (Sport)accommodaties worden multifunctioneel benut. We zoeken naar een optimaal gebruik. Zo kunnen scholen, sportverenigingen, aanbieders van cultuur (bibliotheek, muziekschool, verenigingen, etc.), kinderopvang en peuterspeelzalen samenwerken. Sportaccommodaties kunnen, uiteraard in overleg, zoveel mogelijk worden opengesteld voor buitenspelen. Dat is met name voor kinderen belangrijk.
- Sportverenigingen die meer onderhoud in eigen beheer uitvoeren, worden daarvoor financieel beloond. We streven naar lagere lasten voor zowel vereniging als gemeente, maar ook naar de sociale binding, die samenwerking meebrengt.