Regionale Energie Strategie
Tijdens de extra raadsvergadering RES op 29 juni 2021 besprak de gemeenteraad de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 Midden Holland. Het document beschrijft de regionale inkleuring van de klimaatafspraken van het Parijs akkoord. In dit akkoord is afgesproken om de CO2 uitstoot in 2030 te verminderen met de helft ten opzichte van 1990 en in 2050 te helemaal te reduceren.
We hebben als ChristenUnie onze speerpunten ontwikkeld en deze zijn ook als motie aangenomen in deze raadsvergadering. Hieronder even de belangrijkste:
- Draagvlak / evenwichtige kostenverdeling
Het is van essentieel dat inwoners / bedrijven enthousiast worden van dit onderwerp en dat zij hier vrijwillig aan mee gaan doen. Hiervoor is wel noodzakelijk dat de inwoners voldoende inspraak hebben en dat de kosten voor deze transitie niet alleen bij de burgers en of bedrijven terecht komen.
- Bescherm het poldergezicht
Natuurgebieden en landbouwgronden dienen niet te worden gebruikt voor het opstellen van zonneparken en of windmolens. Wij zijn van mening dat er voldoende mogelijkheden zijn bij de bestaande gebouwen / infrastructuren om hier invulling aan te geven.
- Een stabiel elektriciteitsnet
We zien met name in de buitengebieden nu al dat het elektriciteitsnet een probleem dreigt te gaan worden. Boeren en particulieren leggen hun dak vol met zonnepanelen en dienen geen hinder te ondervinden van het verouderde elektriciteitsnet. We hebben dan ook gevraagd vaart te maken met het in kaart brengen van de knelpunten en het verhelpen hiervan.
- Innovatie
We zien dat we met de huidige technieken niet alles voor elkaar kunnen krijgen zonder dat het impact zal hebben op het landschap. Daarvoor is het van belang om nieuwe ontwikkelingen te volgen en tegelijkertijd ook alle opties openhouden voor inpassing van innovatieve technieken en ontwikkelingen.
Concreet:
- We zetten in op de toepassing van zonnepanelen en aardwarmte; pas daarna op windturbines. De ChristenUnie Krimpenerwaard blijft sterk inzetten op een voor alle inwoners aantrekkelijke en betaalbare regionale energiestrategie (RES).
- Nieuw te realiseren panden dienen zoveel mogelijk zelf voor hun energievoorziening te zorgen. Daartoe worden er voorwaarden opgesteld bij nieuwbouw.
- Er ligt nog een hele uitdaging bij het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Naast laagdrempelige voorlichting en begeleiding worden bewoners ook financieel gestimuleerd via onder andere duurzaamheidsleningen.
- Wij pleiten voor simpele procedures bij vergunningverlening en duidelijke en voor iedereen inzichtelijke subsidiemogelijkheden bij het verduurzamen van woningen.
- Het verduurzamen van woningen moet ook voor mensen met een smalle beurs financieel aantrekkelijk worden gemaakt.