Lokaal bestuur
De gemeente staat als bestuurslaag het dichtst bij de burgers. Rijk en provincie worden door veel inwoners als ‘abstract’ en ‘ver weg’ beschouwd. Gemeentelijk beleid wordt daarentegen vaak als ‘tastbaar’ en ‘concreet’ ervaren. De overheid is er voor de inwoners en niet omgekeerd. Daarom streeft de ChristenUnie Krimpenerwaard naar een dienstbare gemeente.
Door de gemeentelijke herindeling van 2015 ontstond de gemeente Krimpenerwaard. Onze gemeente heeft een groot oppervlak en telt meer dan 56.000 inwoners, verspreid over elf authentieke kernen. De ChristenUnie Krimpenerwaard wil bereiken dat de afstand tussen bestuur en inwoners klein blijft. De gemeentelijke organisatie moet te allen tijde bereikbaar blijven voor vragen, suggesties, klachten en wensen van de inwoners. Daarom wil de ChristenUnie Krimpenerwaard het volgende bereiken.
Concreet:
- Elke wethouder wordt het bestuurlijke gezicht voor een aantal kernen (inclusief het omringende buitengebied) en als zodanig contactpersoon met ambtelijke ondersteuning.
- Alle ambtenaren hebben een excellente kennis van de Krimpenerwaard, voor zover relevant voor hun werkveld; zo is een ambtenaar, die vergunningen voor evenementen behandelt, exact op de hoogte van bijvoorbeeld de verkeerssituatie in de desbetreffende kern.
- Ambtelijke medewerkers worden gestimuleerd stage te lopen om de gemeente goed te leren kennen.
- De gemeente is de partner voor inwoners, verenigingen, kerken en ondernemers.
- Burgers worden proactief betrokken bij beleid dat hun kern aangaat, bijvoorbeeld bij de herinrichting van een straat of wijk; informerende bijeenkomsten en inspraakbijeenkomsten worden in de desbetreffende kern georganiseerd.
- Initiatieven van inwoners worden serieus genomen en zo mogelijk ingepast in bestaand of nieuw beleid, waarbij niet ‘nee, tenzij’, maar ‘ja, mits’ het uitgangspunt is.
- Jaarlijks wordt er in elke kern een bijeenkomst georganiseerd waarbij inwoners en gemeentebestuur met elkaar in gesprek gaan over wat er in de kern speelt.
- Het nieuwe vergadermodel BOB (Beeldvorming, Oordeelsvorming, Besluitvorming) wordt volledig uitgerold en de mogelijkheden voor participatie worden op inzichtelijke wijze bij inwoners, verenigingen, kerken en ondernemers onder de aandacht gebracht.
- De gemeentegids wordt digitaal in een wiki-vormgeving beschikbaar.