Kwetsbare inwoners
Mensen in een kwetsbare situatie zijn onder andere mensen die te maken hebben met problemen op het gebied van, bijvoorbeeld, (geestelijke) gezondheid, handicaps, verslaving of (on)gezonde voeding. Daarmee hebben we het dus niet alleen over jongeren. De vooruitzichten op financiële tekorten in de zorg vragen van ons dat we nú nadenken. Wat is er nodig voor voldoende zorg? Aandachtspunt is dat we de juiste balans moeten weten te vinden tussen hulp uit je netwerk en professionele hulp. Tijdige professionele hulp kan meer kosten besparen dan goedbedoelde hulp uit iemands netwerk.
Prima als mensen ervaringsdeskundigen inzetten in het vrijwilligersnetwerk en de welzijnsstichtingen. Het is helemaal de Krimpenerwaard op zijn best: hulp van vrijwilligers uit kerken en diaconieën en andere netwerken. Dat moeten we koesteren. Belangrijk is wel dat er regie wordt gehouden op de noodzakelijke hulp. Ook in de Krimpenerwaard is er zorgmijding, mensen schamen zich voor hun problemen, denken ten onrechte dat ze het zelf wel kunnen oplossen of er zijn financiële barrières. Wij vragen hier nadrukkelijk aandacht voor. Ouderen betekenen veel voor onze samenleving. Ze hebben bijgedragen aan het functioneren van de maatschappij zoals die nu is. Zij verdienen aandacht en steun, juist in deze tijd. Veel ouderen functioneren prima en weten lang zelfstandig of met zelf georganiseerde hulp uit het eigen netwerk hun weg te vinden. Vaak ontstaat wel een verminderde mobiliteit door lichamelijke of geestelijke klachten.
Eenzaamheid wordt zo een steeds groter risico. De ChristenUnie heeft hier oog voor en zet zich in om eenzaamheid te bestrijden.
Concreet:
- Om zorgmijding te voorkomen, willen we een campagne die schaamte voor problemen bespreekbaar maakt, waardoor mensen zich sneller over hun schroom heen kunnen zetten.
- De gemeente is benaderbaar voor vrijwilligersorganisaties en welzijnsstichtingen; zo wordt voorkomen dat goede initiatieven langs elkaar heen gaan werken.
- We ondersteunen de pilot ‘wijk-GGD’. Deze pilot moet de drempel om melding te maken verlagen. Samen met woningcorporaties, de politie en de Stichting KernKracht (met ervaringsdeskundigen) worden inwoners die hulp nodig hebben in beeld gebracht en krijgen zij de nodige ondersteuning. Op deze manier wordt een hulpverleningsproces in de gang gezet en blijft niemand die zorg nodig heeft onder de radar.
- De welzijnsstichting voor ouderen en de ouderenbonden blijven belangrijke partners voor de gemeente op het gebied van beleid ten behoeve van ouderen. In overleg met de wijk, diaconieën of verenigingen wordt gekeken hoe voorzieningen met een sociale functie zoals vervoersvoorzieningen, dagbesteding, huishoudelijke hulp, boodschappendienst of maaltijdverzorging in stand kunnen blijven.
- Sport en bewegen voor ouderen wordt één van de speerpunten in het gemeentelijke sportbeleid.
- De ChristenUnie wil dat ouderen van 70+ standaard een bezoek krijgen vanuit het wijkteam/welzijnsorganisaties (evt. door vrijwilligers) om (verborgen) problemen, zoals eenzaamheid, op te sporen.
- Zingeving wordt bij gesprekken met ouderen met een zorgvraag een bespreekbaar onderwerp; zo nodig maakt de gemeente hiervoor gebruik van deskundigheid van kerken of andere organisaties die met zingeving bezig zijn.
- De Krimpenerwaard wordt een dementievriendelijke gemeente door medewerkers, die daarvoor gekwalificeerd zijn, een gerichte training ‘Samen Dementievriendelijk’ aan te bieden, dementie in de samenleving bespreekbaar te maken en de juiste zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.
- De gemeente neemt het voortouw om met huisartsen, wijkverpleging, geriatrisch deskundigen en verpleeghuizen voor elke wijk één plan over de organisatie van ouderenzorg te maken. Per kern is er één herkenbaar en aanspreekbaar wijkverpleegkundig team. De keuzemogelijkheid voor identiteitsgebonden zorg blijft gewaarborgd.
- De website van de gemeente is ‘ouderen-proof’. Per kern is er een actuele sociale kaart, die ook in gedrukte vorm beschikbaar is.
- Samen met de bibliotheek wordt een cursus aangeboden om ouderen zo nodig digitaal vaardiger te maken.