Integriteit
Integriteit is geen plan, geen idee dat je kunt uitwerken, maar de basis van alle handelen. Het is een manier van ‘zijn’. De gemeente is integer of is niet. Integer zijn betekent ook dat je zegt wat je gaat doen en daadwerkelijk doet wat je gezegd hebt. Voor het geval dat het mis gaat, is er een vertrouwenscommissie. De gemeente moet een sluitende begroting hebben en moet dus keuzes maken. Hier komt het erop aan onze identiteit als ChristenUnie waar te maken.
Het gemeentebestuur is meer dan alleen het volgen en toepassen van wet- en regelgeving. Elders in den lande komen steeds weer schandalen aan het licht, waarbij ervanuit wordt gegaan dat alles wat niet strafbaar is ‘dus maar is toegestaan’. De ChristenUnie Krimpenerwaard wijst een dergelijke houding resoluut af. Zij beschouwt integriteit als één van de hoekstenen van goed bestuur. Van alle betrokkenen binnen het gemeentebestuur wordt geëist dat zij zich naar eer en geweten inzetten voor een betrouwbaar, degelijk, integer en sterk gemeentebestuur waarbij het eigenbelang te allen tijde ondergeschikt is aan het belang van de inwoners van de gemeente Krimpenerwaard. Wij constateren dat inwoners geregeld klachten of vragen hebben. Het is een grote drempel om naar de Nationale Ombudsman te gaan. Daarom pleit de ChristenUnie Krimpenerwaard voor een lokale ombudsman/-vrouw. De stap naar hem/ haar is gemakkelijker gemaakt. De drempel is laag.
- Integriteit is een topprioriteit voor de gehele gemeentelijke organisatie.
- Inwoners kunnen bij een onafhankelijke vertrouwenscommissie terecht bij twijfel over integer handelen door de gemeente.
- Raadsleden zijn afwezig bij stemmingen over onderwerpen waarbij zij mogelijk belang hebben.
- Het aantal en de aard van integriteitsschendingen worden jaarlijks gepubliceerd.
- Wij willen een gemeentelijke ombudsman en zo mogelijk ook een kinderombudsman.