Financiën
De gemeente Krimpenerwaard is op dit moment een financieel gezonde gemeente. De ChristenUnie Krimpenerwaard wil dit zo houden. Financiën zijn niet een doel op zich, maar een middel om de Krimpenerwaardse samenleving levendig te houden. Gezonde overheidsfinanciën maken goede dienstverlening mogelijk, waarbij ook markttechnisch minder rendabele voorzieningen in stand gehouden kunnen worden.
Concreet:
- We zijn enthousiast over het zogenaamde Jozef-principe: in vette jaren sparen voor de magere jaren.
- De lokale lastendruk (OZB en andere heffingen) zijn in de Krimpenerwaard relatief laag; deze willen we niet laten stijgen, behoudens een inflatiecorrectie.
- Het kopen van grafrechten moet voor iedereen financieel haalbaar zijn. De tarieven voor de begraafrechten worden beheersbaar gehouden door kosten te beperken, bijvoorbeeld door vrijwilligers te betrekken bij het onderhoud. Ook kunnen begraafplaatsen die niet meer gebruikt kunnen worden, uit de exploitatie gehaald worden, waarna het beheer wordt overgedragen aan monumentenzorg. De begraafplaatsen moeten op een goed onderhoudsniveau zijn uit respect voor de overledenen en hun nabestaanden;
- Armoede is onacceptabel in onze rijke westerse wereld. Burgers die geen belasting kunnen betalen, moeten hier een royale overheid aantreffen. Er is veel onzichtbare armoede. Hier stelt de overheid zich begripvol op.
- De gemeente dient te allen tijde een volledig transparant financieel beleid te voeren, dat voor elke belangstellende burger helder is. Overheidsfinanciën gaan over gemeenschapsgeld: geld dat door de gemeenschap aan de overheid ter beschikking wordt gesteld door middel van lasten. De burger moet kunnen rekenen op degelijk, transparant beleid.
- Vasthouden wat de gemeente momenteel heeft: de financiële huishouding is op orde. Er is voldoende vermogen om ook tegenvallers op lange termijn tegen te kunnen gaan.
- Structurele uitgaven dekken met structurele middelen: inkomstenmeevallers mogen niet worden gebruikt voor structurele extra uitgaven. Er wordt geld uitgegeven als we het hebben.
- De gemeente blijft werken aan doelgerichtheid en efficiëntie: het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Waar het mogelijk is hanteert de gemeente kostendekkende dienstverlening (o.a. leges).
- Subsidie: een graag besproken issue. Subsidie is een hulpmiddel om burgers te stimuleren hun maatschappelijke betrokkenheid in te zetten. Voorzichtigheid is hier noodzakelijk: waar e.e.a. privaat bekostigd kan worden, heeft de overheid geen subsidiërende rol.
- We streven naar een open en transparante gemeente en legt periodiek financieel en helder verantwoording af over het gevoerde financiële beleid.