Anthony Tom loopt stage bij de Voedselbank IJssel en Lek "Gezond voedsel voor iedereen"

21 Anthony_Voedselbank1.jpgwoensdag 24 november 2021 15:25

De gemeenteraad van de Krimpenerwaard vindt het ontzettend belangrijk om in contact
te staan met de samenleving. Naast het afleggen van reguliere excursies en werkbezoeken door de raad aan de vele mooie bedrijven, instellingen en organisaties die onze gemeente rijk is, gaan raads- en commissieleden regelmatig op stage. Zo ook Anthony Tom.

“Als raadslid van de gemeente Krimpenerwaard vind ik het belangrijk om in contact te staan met de samenleving. Naar aanleiding van een uitnodiging van de griffie om een keer stage te lopen bij een bedrijf of organisatie heb ik nagedacht wat bij mij zou passen. Omdat mijn interesse onder andere uitgaat naar het vele vrijwilligerswerk dat er in onze gemeente plaatsvindt heb ik de voedselbank IJssel en Lek (met als slogan: “Gezond voedsel voor iedereen”) benaderd met de vraag of ik een keer een dag kon meelopen.
 
Donderdagochtend 11 november moest ik mij om 8.00 uur melden bij de hoofdvestiging in Lekkerkerk. Een aantal vrijwilligers was al druk bezig met het klaarzetten van de voedselpakketten die de andere dag zouden worden uitgegeven.
De voedselbank blijkt goed en bedrijfsmatig te zijn georganiseerd. Iedere vrijdag worden ongeveer tachtig pakketten via de drie locaties in Lekkerkerk, Schoonhoven en Stolwijk aan ongeveer zestig cliënten uitgereikt. Op woensdagmorgen daaraan voorafgaand begint al een groep vrijwilligers onder leiding van een coördinator met de eerste voorbereidingen. De nadruk ligt dan op het vast klaarzetten van houdbare producten, van muesli tot frisdrank en van koffie tot broodbeleg. Al die spullen zijn in de weken daarvoor door vrijwilligers verzameld bij supermarkten, groothandel of via kerken. Op donderdag worden de pakketten in principe klaargezet en in stevige papieren zakken gedaan. Tegelijkertijd rijdt er een grote bestelbus naar Rotterdam om bulkgoederen, groente en zuivel op te halen. Deze donderdag kwam men met peultjes en tomaten terug en is er geen zuivel bij om vrijdag uit te delen. Zelf heb ik de twintig kilo peultjes afwogen en in zakjes van halve en hele ponden gedaan.
Vrijdag is de drukste dag. Dan wordt al om 6.00 uur begonnen. De klaargezette pakketten worden aangevuld met de brood, groente en vlees uit de koeling of de vriezer. De pakketten voor Schoonhoven en Stolwijk worden vervolgens met de bestelbus weggebracht. Alles wordt gecheckt op houdbaarheid en temperatuur.
 
21 Anthony_Voedelbank2
Met name het volgende vind ik belangrijk om te vermelden:
- Iedere week zetten ongeveer vijfendertig vrijwilligers incl. bestuur zich in voor de voedselbank. Echt iedereen is vrijwilliger;
- Cliënten worden vooraf en met regelmaat gescreend door de stichting Kwadraad;
- Er is toezicht door de Voedsel- en warenautoriteit;
- Men beschikt over een ruim opgezet en prima geoutilleerd bedrijfspand inclusief koel- en vriesruimtes;
- Vrijwel alles wordt gesponsord, inclusief het bedrijfspand;
- Er is extra aandacht voor jonge kinderen, zoals een verjaardagspakket via de stichting Jarige Job;
- Er is een goede relatie met de gemeente. Als gevolg van Corona werd het gebruik van kratten ingewisseld door stevige papieren zakken die door de gemeente gratis ter beschikking werden gesteld.
 
Ik was erg onder de indruk van de wijze waarop één en ander wordt georganiseerd. Het kwam allemaal zeer professioneel op mij over en ik kom tot de conclusie dat iedereen met een gerust hart spullen kan afgeven wanneer er een actie van de voedselbank is bij een supermarkt of via één van de kerken. Mooi en dankbaar werk maar helaas kennelijk noodzakelijk.”

« Terug

Reacties op 'Anthony Tom loopt stage bij de Voedselbank IJssel en Lek "Gezond voedsel voor iedereen"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.