Inbreng bij behandeling Sportnota : ChristenUnie gaat voor gezond!

170606_ChristenUnie_Krimpenerwaard_Gemeenteraad_Elisabeth_van_Zijl_Sportnotamaandag 12 juni 2017 07:16

De raadsvergadering van 6 juni had een uitloop naar 7 juni. Niet alleen vanwege de lange agenda, maar ook vanwege een stroomstoring die vervolg van de vergadering onmogelijk maakte. De bespreking op 6 juni van de agenda nam veel tijd in beslag. Dat had vooral te maken met de bespreking van de Sportnota voor onze gemeente. Een belangrijk agendapunt. Ook voor de ChristenUnie. De Sportnota ‘Sport voor iedereen’ is in eerste instantie ontstaan vanuit de noodzaak tot harmoniseren. Iedere gemeente had eigen beleid als het gaat om sport en subsidiering van verenigingen en beleid rondom accommodaties. Het was tijd om daar een geheel van te maken.

Maar wat de ChristenUnie betreft was het ook tijd om een duidelijke visie en ambitie vast te leggen in deze nota, die verder gaat dan alleen maar zeggen dat sporten gezond en samenbindend is. Wij vonden het een goed moment om uit te spreken dat wij als raad en dus als gemeente sport ook zien als een manier om in te zetten ter preventie en kinderen te leren hoe ze op een gezonde manier met eten en hun lichaam moeten omgaan. Want jong geleerd is immers oud gedaan? 

Wij riepen daarom raad en college op om een hoger ambitieniveau na te streven als het gaat om bewegende kinderen tussen de 11 en 18 jaar en om aandacht te besteden aan goede voeding op school en in sportkantines. Raadslid Elisabeth van Zijl hield daarvoor een vurig pleidooi. In twee termijnen probeerde zij zowel het college als raad op te roepen om verder te gaan dan wat er nu aan ambitie is opgeschreven en nadrukkelijker met scholen in gesprek te gaan over bijvoorbeeld het bewegingsonderwijs. ‘Kijk naar de mogelijkheden en kijk niet naar onmogelijkheden of regeltjes, maar zoek naar wat het beste is om kinderen nu al bewust te laten worden van gezondheid en hoe belangrijk een gezonde leefwijze is.’ Daarvoor diende zij twee moties en een amendement in.  Inbreng Elisabeth, moties en amendement: zie onderaan pagina!

Hoewel er veel instemmend geknik en waardering was voor de aansporing die de ChristenUnie deed vertaalde zich dat niet volledig in concrete afspraken. Het amendement met betrekking tot een hoger streefgetal als het gaat om bewegen haalde niet de meerderheid, net als de motie die pleitte voor gesprekken met de scholen voor de mogelijkheid voor een vakdocent bewegingsonderwijs. De raad stemde wel voor de motie ‘gezonde voeding op scholen en in sportkantines’. Hoewel we graag instemming hadden gehad met alle drie de voorstellen zijn we hier blij mee. Het is een goed begin!

Zoals gezegd, is deze sportnota een eerste aanzet. Er is nog heel wat te winnen en daar gaat de ChristenUnie voor!

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
170606 Amendement bij Sportnota30,3 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
170606 Inbreng Elisabeth van Zijl_Sportnota27,5 kBapplication/msworddownload
170606 Motie bewegingsonderwijs34,3 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
170606 Motie gezonde voeding op scholen en sportkantines33,8 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug

Reacties op 'Inbreng bij behandeling Sportnota : ChristenUnie gaat voor gezond!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.