Terugblik raadsvergadering 15 Juli

raadsvergadering 15-7.jpg

Terugblik raadsvergadering 15 Juli

Voor de laatste raadsvergadering voor het zomerreces stond er nog een hoop op de agenda, mede omdat er vorige vergadering een aantal beslissingen moesten worden uitgesteld. Het was uiteindelijk een heel ander thema dat de toon zette voor de vergadering. Leefbaar Krimpenerwaard en GroenLinks-PvdA vroegen in een motie aandacht voor de situatie rond (sport)café De Kwayste Niet uit Krimpen aan de Lek. Dit café is betrokken in een gerechtelijk proces, waardoor de gemeente de vergunning moest intrekken. Gevolg is dat het café mogelijk moet sluiten. De kwestie werd in de raad besproken in een soort stiekem actualiteitendebat, waarin de raad heeft benadrukt dat het volledig wegvallen van het laatste café in Krimpen niet gewenst is. Mede omdat dit signaal door het debat duidelijk leek over te komen bij het college en omdat nog niet alle procedures zijn afgerond konden wij als fractie niet meegaan in de ingediende motie. We streven er uiteraard naar dat de leefbaarheid en vitaliteit van Krimpen aan de Lek behouden kunnen worden, hetzij door middel van café De Kwayste Niet of een vervangende horecagelegenheid.

In de laatste bespreking van de kadernota is nog een nieuw besluit genomen over de bezuinigingen. Op voorstel van Leefbaar Krimpenerwaard wordt er niet meer bezuinigd op de fractievergoedingen. Ons voorstel om te bezuinigen door minder tijdelijke werknemers in te huren als gemeente kon helaas niet op een meerderheid rekenen, dit amendement werd verworpen. Het voorstel dat wij samen met SGP, CDA, VVD en VGBK indienden over woonlasten haalde wel een meerderheid, het college gaat daarom onderzoeken of we een gedeelte van het begrotingsoverschot van 2024 kunnen gebruiken om de woonlasten te verlagen. Daarnaast is nog een motie aangenomen die kijkt of er nog meer budget nodig is voor ambtenaren die zich inzetten op het gebied van woningbouw. Na alle aanpassingen kon de kadernota en de bijbehorende bezuinigingsmaatregelen worden aangenomen door de gemeenteraad. We zullen zien wat het ons allemaal brengt bij de begroting voor 2026.
Naast de kadernota en het verdwaalde actualiteitendebat waren er ook nog een aantal benoemingen. Leefbaar Krimpenerwaard heeft een extra commissielid erbij, en zowel Stichting Onderwijs Primair en Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden hebben een nieuw lid in hun raad van toezicht. Iedereen veel succes gewenst in hun nieuwe rol. 
Er was kort aandacht voor de afvalstoffenheffing, hier was vooral een juridische wijziging op nodig; en ook heeft de raad zijn speerpunten voor de komende periode bepaald. De raad gaat komende tijd aandacht geven aan het verminderen van regeldruk en de realisatie van flexwoningen. Het proces dat heeft gezorgd voor deze speerpunten vonden wij als fractie dusdanig waardevol dat we een motie hebben ingediend om dit vaker te doen. De motie heeft ook kunnen afdingen dat we volgend jaar weer sessies aangaan om speerpunten voor de raad op te stellen.
Via een addendum bij het integraal beleidskader Sociaal Domein zijn een aantal aanscherpingen toegevoegd waardoor het beleid weer up-to-date is. Samen met SGP is er nog een poging gedaan om middelengebruik meer tegen te gaan. In de Veiligheidsbijeenkomst op 10 september zullen we hier uiteindelijk verder op in gaan, op dat moment kunnen we dan ook beter de feiten bespreken over middelengebruik in de Krimpenerwaard.
Vanuit de Driestar Lekkerkerk is een burgerinitiatief ingediend voor een burgerschapsaward. Binnen de raad was er debat over hoe dit uiteindelijk vorm zou worden gegeven, vooral over de vraag hoeveel hulp vanuit de gemeente zou komen voor een burgerschapsaward. Het leek ChristenUnie goed om ruimte te houden voor beperkte ondersteuning vanuit de gemeente, echter, de raad koos voor een versie die de uitvoering van de burgerschapsaward volledig in handen van de Driestar laat. Hopelijk lukt het om deze award ook op te zetten in deze krappe regeling. Het zou zonde zijn als een voorstel aangedragen door jongeren uiteindelijk niet van de grond kan komen.
In een motie vreemd aan de orde van de dag heeft de ChristenUnie aandacht gevraagd voor de Groei- en Ontwikkelingspoli, deze lijkt door bezuinigingen bij Hecht te verdwijnen. De raad kon unaniem instemmen met onze motie die de gemeente oproept om zich in te zetten voor het behoud van de 'GO-poli'. Het college nam vervolgens 2 moties over. Eentje riep op om duidelijker te zijn als het gaat om afkortingen en de ander zorgde dat we snel gaan doorwerken aan de plannen voor de binnenkort-leegstaande gemeentekantoren. Over de onderwerpen Begeleide omgangsregeling (van Humanitas), kerktoren Haastrecht en vernieuwbouw agrarische schuren zijn ook moties ingediend, maar deze onderwerpen hadden een andere behandeling nodig dan de raadsvergadering kon bieden. Het zou best kunnen dat de onderwerpen laten weer zullen worden besproken, wij zullen ons inzetten om de regeling rond vernieuwbouw agrarische schuren nog een goed onder de loep te nemen.