Terugblik op de vaststelling van de Regionale Energie Strategie

RES_foto.jpg
Siem_Opschoor_ChristenUnie_Krimpenerwaard_Farctie (1) 250
Door Siem Opschoor op 30 juni 2021

Terugblik op de vaststelling van de Regionale Energie Strategie

21 Windmolen_2Tijdens de extra raadsvergadering RES op 29 juni besprak de gemeenteraad de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 Midden Holland.  Dit document beschrijft de regionale inkleuring van de klimaatafspraken in het Parijs akkoord. In dit akkoord is afgesproken om de CO2 uitstoot in 2030 te verminderen met de helft ten opzichte van 1990 en in 2050 te helemaal tot nul te reduceren.

Juist omdat ik ook het standpunt heb dat we zo niet verder kunnen en dat het effect van deze uitstoot al duidelijk zichtbaar begint te worden ben ik twee jaar geleden lid geworden van de werkgroep RES. Een raadsbrede werkgroep waar de meeste fracties in zijn vertegenwoordigd.

In de afgelopen twee jaar hebben we lokaal en regionaal veel overleggen gehad en daaruit blijkt dat dit geen gemakkelijk onderwerp is.  We hebben daar als ChristenUnie onze speerpunten geformuleerd en deze zijn ook als motie aangenomen in deze raadsvergadering. Hieronder de belangrijkste:  

Draagvlak / evenwichtige kostenverdeling

Het is van essentieel belang dat inwoners / bedrijven enthousiast worden van dit onderwerp en dat zij hier vrijwillig aan mee aan de slag gaan. Hiervoor is wel noodzakelijk dat de inwoners voldoende inspraak hebben en dat de kosten voor deze transitie niet alleen bij de burgers en/of bedrijven terecht komen.

Bescherm het poldergezicht

Natuurgebieden en landbouwgronden dienen niet te worden gebruikt voor het opstellen van zonneparken en/of windmolens. Wij zijn van mening dat er voldoende mogelijkheden zijn bij de  bestaande gebouwen / infrastructuren om hier invulling aan te geven. 

Een stabiel elektriciteitsnet

We zien met name in de buitengebieden nu al dat het elektriciteitsnet een probleem dreigt te gaan worden. Boeren en particulieren leggen hun dak vol met zonnepanelen en dienen geen hinder te ondervinden van het verouderde elektriciteitsnet. We hebben dan ook gevraagd vaart te maken met het in kaart brengen van de knelpunten en het verhelpen hiervan.

Innovatie

We zien dat we met de huidige technieken niet alles voorelkaar kunnen krijgen zonder dat het impact zal hebben op het landschap. Daarvoor is het van belang om nieuwe ontwikkelingen te volgen en tegelijkertijd ook alle opties openhouden voor inpassing van innovatieve technieken en ontwikkelingen.

In het nu aangenomen document RES 1.0 staat de ambitie welke we willen bereiken geformuleerd en de globale aanpak hoe we dit willen gaan doen. De komende jaren tot 2030 zal dit document steeds worden geactualiseerd en verder worden gedetailleerd. Elke twee jaar vindt er een update plaats en zal worden gekeken in hoeverre de doelstelling nog kunnen worden behaald en/of er aanvullende maatregelen nodig zijn om dit traject te versnellen.