Zomerstage voor de gemeenteraad Krimpenerwaard.

21 BOA stage.jpg
Cor_Slob_ChristenUnie_Krimpenerwaard_Farctie (7) 250
Door Cor Slob op 7 juli 2021

Zomerstage voor de gemeenteraad Krimpenerwaard.

Een dag op pad met een Boa.

Zo om de twee jaar schrijf ik mezelf in voor een zomerstage. Heel nuttig om eens ergens een kijkje achter de schermen te nemen. Dit jaar heb ik het werk van de Boa's uitgekozen. Er is de laatste periode regelmatig over gesproken, er is vraag naar een 'groene' Boa. Maar hoe kijken de Boa's zelf tegen hun werk aan en waar moeten de prioriteiten gesteld worden.

‘s Morgens meld ik me in Schoonhoven bij Victor Smink, mijn ‘collega’ voor vandaag. Er zijn op dit moment drie collega’s aanwezig en samen hebben ze de taken voor vandaag verdeeld. Via de website en telefoon zijn er een heel aantal meldingen binnen gekomen die nagelopen moeten worden. Ik zat natuurlijk vol vragen en kreeg bijna een uur de tijd mijn vragen te stellen (kom ik later op terug).
Ik mocht mee in een elektrische dienstauto en we reden kris kras door de Krimpenerwaard.Ik mag natuurlijk niet concreet op de klachten ingaan met het oog op de privacy. Het viel me op dat de inwoners van de Krimpenerwaard het klachtenloket op de website goed weten te vinden gezien het aantal meldingen. Heel reële melding en bij een enkele dacht ik: zou het niet verstandig zijn even met je buren te overleggen. het varieerde van een berg zand op een parkeerplaats, een camper die te lang geparkeerd staat, even controleren of alles nog rustig is op het terrein van 'Kleine Betuwe' in Haastrecht en een woning controleren waar 'buitenlandse werknemers' woonden, de ruiten waren daar ingegooit. Tussendoor werden we op straat aangesproken door inwoners die bijvoorbeeld klaagde over een probleempje die Victor noteerde, als hij tijd heeft loopt hij er even langs.
Zijn Boa’s surrogaat politieagenten?
Nee, wel is het zo dat Boa’s steeds meer politietaken erbij krijgen. Victor is daar trots op! “Wij zijn goed opgeleid en moeten elke vijf jaar onze certificaten opnieuw verwerven” Samen met mijn collega’s ben ik goed voorbereid op ons mooie werk.
Hebben we genoeg Boa’s in de Krimpenerwaard?
De bezetting is goed en gevarieerd qua ervaring en leeftijd. Als we echt alle taken serieus zouden uitvoeren is er een lichte onderbezetting.
Het grote oppervlak van onze gemeente, is dat een probleem?
Dat is echt een tijdsintensief dingetje, je kunt maar op één plaats tegelijk zijn. Streven is wel om thema- en kerngericht te gaan werken.
Bijvoorbeeld een dag intensief controleren of hondenbezitters de hondenpoep wel opruimen, zo'n controle werkt het beste als de Boa's dit in burger doen, want als hondenbezitters een uniform zien zijn ze 'toevallig' net bezig het zakje uit hun tas te halen.
Hoe worden Boa’s benaderd:
Agressief: Heb ik niet meegemaakt maar was wel het eerste waar Victor over begon toe ik hem belde voor een afspraak.
Wantrouwig: ik weet niet of het door zijn uniform komt maar als dit gebeurde wist Victor dit door geïnteresseerde vragen snel te neutraliseren (Je moet als Boa veel mensenkennis hebben).
Vriendelijk en behulpzaam: Eigenlijk zag ik dit het meeste vandaag.
Wat zijn de drie grootste uitdagingen?
  1. Fout parkeren (Oef, is dit echt zo? Ik signaleer regelmatig irritant fout parkeren bij mij langs de dijk in Krimpen aan de Lek, blijkbaar in de andere kernen ook!) Maar, eerlijk is eerlijk, ik heb hiervoor ook wel eens een boete gehad).
  2. Honden ( Dit is voor mij opvallend, als je een hond aanschaft dan zorg je toch voor een goede gedragstraining, zelf of in clubverband. Hondenpoep en dat soort overlast zie ik vaker, als je hondenbaasjes daar op aanspreekt zijn ze verbaasd, ik betaal er toch voor (?).
  3. Afval (Tja, ik zit in het bestuur van Krimpenerwaard Schoon, bijzonder maar mensen zijn blijkbaar heel creatief om van hun afval af te komen, meestal halen de boa’s daar wel een adresdrager uit en kan de vervuiler beboet worden).
Ik ben onder de indruk van het vele en gevarieerde werk van onze Boa’s. Dank jullie wel voor dit kijkje achter de schermen.
Cor Slob